Een van mijn eerste opdrachten betrof het opsporen van een vermist persoon in verband met een erfenis. De opdrachtgever uit Nieuw-Zeeland was opzoek naar een persoon die hoogstwaarschijnlijk in Nederland verbleef. De familie van de vermiste persoon had al geruime tijd geen contact meer met de persoon en dus was het onduidelijk waar de persoon verbleef.

De opdrachtgever stond in de startblokken om een internationaal opsporingsverzoek in te dienen bij Interpol:

Interpol Criminal Police Organization bevordert internationale samenwerking bij het voorkomen, opsporen en bestrijden van criminaliteit. De Nieuw-Zeelandse politie ondersteunt Interpol in zaken van onder andere:

  • internationale vermiste personen
  • uitlevering
  • aanvragen voor wederzijdse bijstand
  • kinderontvoering over internationale grenzen
  • strafrechtelijk onderzoek en dergelijke.

Aangezien een verzoek indienen bij Interpol behoorlijk wat voeten in de aarde heeft is er voor gekozen om een privédetective in Nederland erbij te betrekken. Via een oud-medewerker van de Security Service in Londen kwam de opdrachtgever met ons in contact.

Nadat wij van de opdrachtgever alle cruciale gegevens hadden ontvangen zijn wij het onderzoek gestart. De verkregen informatie is geanalyseerd en via bepaalde systemen is verdere informatie verkregen waarna een observatie is uitgezet.

Van te voren is het cruciaal om de afbreukrisico’s te bespreken. Zo weet de opdrachtgever dat de kans bestaat dat de zaken anders kunnen uitpakken dan gehoopt. Niettemin doen wij er alles aan om de zaak rond te krijgen. In dit geval is dat ook gelukt en zijn de opdrachtgever en de vermiste persoon met elkaar in contact gebracht.