Brand…iets wat iedereen kent maar toch ook bij de meeste mensen de gedachte oproept dat het hen niet overkomt. Als brandonderzoeker ben ik al in een aantal situaties terechtgekomen waarbij mensen (ongeacht leeftijd en cultuur) met regelmaat geen inboedelverzekering hebben afgesloten. Reden die ik vaak hoor; “bij mij vliegt er toch nooit iets in de brand”.

Het zal je maar gebeuren: denk je lekker een sigaretje te roken op het dakterras, druk je de sigaret even snel in een plantenbak met droge aarde uit en vlieg je de deur uit naar je afspraak. Want ja, je moet op tijd bij je afspraak zijn en je doet al jaren niets anders dan op die manier het sigaretje uitdrukken. FOUT! Net nu de droogte in Nederland de overhand neemt, de wind redelijk tot matig aanwezig is en een kleine vonk op een droge ondergrond voldoende is om het aan te wakkeren, gaat het dus mis.

Het gaat uiteraard niet alleen om het feit dat men niet verzekerd is, integendeel. Het gaat vooral om de veiligheid van jezelf en anderen die ook in het gebouw wonen. In het Bouwbesluit 2012 worden bestaande woningen niet verplicht tot het hebben van rookmelders. Bij nieuwbouw is dit tegenwoordig beter geregeld. Helaas is een huiseigenaar of een pandjesmelker dus niet verplicht om een rookmelder in de woning te hangen. Als uw veiligheid u lief is, koop alstublieft zelf een rookmelder en hang deze aan het plafond in de vluchtroutes (de hal, overloop). Verstandig is om elke kamer uit te rusten met een rookmelder, want de brand kan misschien klein zijn, de rookontwikkeling is vaak het tegenovergestelde.

Vroeger had men veel massieve houten meubels in de woning. Ja, ik weet het, meubels uit grootmoeders tijd. Niet echt de meest moderne versie van meubels. Waar ik naar toe wil is dat de meubels van tegenwoordig allemaal handzaam en makkelijk schoon te maken moet zijn. Het moet ook niet te zwaar zijn want we vinden het fijn om soms nog wel eens van meubels te wisselen of te verplaatsen in de woning. Door andere materialen te gebruiken, zorgen we ervoor dat deze materialen ook brandbaarder zijn dan uit grootmoeders tijd. Het is licht en de materialen zijn vaak ook van kunststof. Hierdoor kan al bij een kleine brand veel rookontwikkeling ontstaan. En als u de deuren naar de hal toe dan niet hebt afgesloten, zal de rook zich door de woning kunnen verspreiden. Zal je net zien dat je geen rookmelders aan het plafond hebt hangen….dan is de paniek niet te overzien! Want weet; er bestaat geen schone rook! Rook is giftig in elke hoedanigheid en bij inademing kan dit leiden tot gezondheidsklachten en zelfs nog erger.

Ook het testen van rookmelders is een zaak die minimaal 1 keer per maand uitgevoerd zou moeten worden. Zorg dat je dit op een vaste dag doet (bijvoorbeeld de 1e van de maand). Niet alleen rookmelders hebben een belangrijke functie maar ook het vrijhouden van uw vluchtwegen. Vaak wordt de trap als opbergplaats gezien. Je hebt je handen al vol als je naar boven gaat en ach, de overige spullen op de trap kunnen morgen ook wel opgeruimd worden. Als er dan in de nachtelijke uren brand uitbreekt en je ziet door de rook niets meer, zorg dan nog maar veilig naar buiten te komen, zeker als de trap vol met spullen ligt.

Wat we tegenwoordig ook veel horen en lezen (en misschien zelf ook wel meemaken) is dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen terwijl zij steeds minder zelfredzaam zijn. Zelfredzaamheid, wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoelt? Zelfredzaamheid houdt in dat iedereen zelfstandig de woning kan ontvluchten in geval van een calamiteit. In het geval van de ouderen zoals hierboven omschreven is dat toch even andere koek. Veel mensen zijn afhankelijk van een hulpmiddel zoals een scootmobiel of rolstoel om zich enigszins te kunnen verplaatsen. Daarnaast wonen ouderen vaak alleen en hebben de meeste mensen het te druk om zich met hen te bemoeien. Het leven gaat immers voor iedereen gewoon door en de hectiek van de dag zorgt ervoor dat we niet altijd even zorgvuldig naar onze naasten omkijken.

Doordat er weinig aandacht is, de ouderen langer thuis wonen, misschien wel medicatie krijgen en ook nog afhankelijk zijn van hun vervoersmiddel, is bij brand het niet altijd mogelijk om zelfstandig naar buiten te komen. We zien dit beeld steeds vaker om ons heen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat onze ouderen nog kunnen genieten van het leven zonder dat zij afhankelijk zijn van anderen? Het zou in ieder geval goed zijn om als bijvoorbeeld een VvE of woningbouwvereniging de mensen op een goede manier te informeren door folders te verstrekken of door een rookmelder te plaatsen. Elk gebouw die in beheer staat bij de woningbouw heeft vaak een technisch beheerder. Misschien is het wel een idee om deze persoon eens per maand bij de ouderen langs te laten gaan om de rookmelders te testen? Tja, wie zal het zeggen. Maar als we niets doen, weten we in ieder geval zeker dat het leven voor onze ouderen een stuk minder rooskleuriger kan zijn dan wij met z’n allen kunnen overzien.