brandje

Zelfontbranding door broei ontstaat door een exotherme reactie wat inhoudt dat door middel van opwarming een chemische reactie kan ontstaan die brand veroorzaakt. Dit klinkt ingewikkelder dan het daadwerkelijk is.

Stel je voor dat je met een verbouwing bezig bent en dat je het interieur, wat uit hout bestaat, wil behandelen met vloerolie. Deze olie zorgt er o.a. voor dat er geen vetvlekken in het hout trekt. Immers wil je de meubels toonbaar houden. De meeste mensen gebruiken hiervoor een katoenen doek en leggen de doek na de behandeling in een prop weg.

Vloerolie bestaat uit een aantal bestanddelen waaronder lijnolie. Op de achterzijde van het etiket wordt aangegeven dat het product ontbrandbaar is i.c.m. een doek. Indien het doek na de werkzaamheden niet goed wordt uitgespoeld en/of wordt uitgehangen kan er een exotherme reactie ontstaan (broei) wat brand tot gevolg kan hebben.

In deze casus betrof het een winkel die over een aantal dagen zijn deuren zou openen.

vlam

Melding: 

Omstreeks 22:30 uur komt er een brandmelding bij de Meldkamer binnen. De melder vertelt dat een winkel in de brand staat en uitslaand is. Daarnaast is er ook een explosie geweest. Het raam van de voorgevel is daardoor naar buiten geklapt en het glas ligt hierdoor over een aantal meters verspreidt op straat. Omstanders waren niet in de buurt van het pand toen de explosie plaatsvond waardoor er gelukkig geen gewonden waren gevallen.

Nadat de brandweer de brand heeft geblust is er een brandonderzoeker ter plaatse gekomen omdat de oorzaak van de brand en explosie onduidelijk was. Er werd gedacht aan een rookgasexplosie.

De brandonderzoeker trof een grote hoeveelheid versplinterd glas aan rondom de buitenzijde van het pand. Daarnaast lagen diverse kartonnen dozen met verpakkingsmaterialen her en der verspreidt en werd er ook een spuitbus op het trottoir voor het pand aangetroffen.

Tijdens het inpandig onderzoek was het zichtbaar dat de winkel nog niet was geopend. Tafels en stoelen stonden nog niet ingedeeld en er werden diverse materialen aangetroffen waaruit de conclusie getrokken kon worden dat er een verbouwing plaatsvond.

Op de vraag of er een rookgasexplosie had plaatsgevonden is de brandonderzoeker gaan kijken naar de rookschade.  Rookschade ontstaat als deuren en ramen gesloten zijn en de rook door de brand zich opbouwt in het pand. In dit geval was de rook in eerste instantie aan de voorzijde van het pand via het rooster naar buiten gekomen. Kort daarna heeft volgens de melder de explosie plaatsgevonden.

Bij een rookgasexplosie is het opbouwen van de rook in een pand cruciaal om te kunnen exploderen. Doordat er kort na het ontstaan van de brand de explosie al had plaatsgevonden en er beperkte rookschade in het pand aanwezig was, werd een rookgasexplosie uitgesloten. De aanwezige rookschade bevond zich merendeels aan de voorzijde van het pand.

Tijdens het onderzoek in het pand werden diverse materialen aangetroffen waaronder; vloerolie (meerdere flacons), spuitbussen met blanke vernis,  een uitgebrande kartonnen doos met diverse (katoenen) doeken en afvalproducten van diverse bouwmaterialen. Ook was het zichtbaar dat dergelijke (houten) materialen waren behandeld.

De eigenaar van het pand  vertelde dat de medewerkers rond 18:30 uur het pand hadden verlaten en dat er momenteel nog een verbouwing plaatsvond. Hij wilde zijn winkel over een week openen en was met de afrondende fase bezig. Hij gaf aan dat de houten materialen die middag waren bewerkt met vloerolie. Daarnaast is er met een spuitbus blanke vernis op metaalachtige materialen gespoten om deze te voorzien van een beschermlaag, zodat het metaal niet kan oxideren.

vloerolie.jpg

Conclusie naar aanleiding van het brandonderzoek is dat de gebruikte doeken met lijnolie als een prop in een kartonnen doos is gegooid samen met het afval van diverse verpakkingsmaterialen. De spuitbus die buiten was aangetroffen stond mogelijk in de buurt van de kartonnen doos. De kartonnen doos stond achter de voorgevel die merendeels uit glas bestond.

Doordat de doeken doordrenkt waren met vloerolie en deze in een prop in een kartonnen doos lagen is er een chemische reactie ontstaan en zijn de doeken ontbrandt. De spuitbus is bij de brand betrokken geraakt en heeft voor de explosie gezorgd. Dit volgde elkaar vrij snel op aangezien de spuitbus in de buurt van de ontstekingsbron lag.

Het is een hard gelach in deze zaak maar de les is dat het voor de consument belangrijk is om eerst de verpakking te lezen voordat het product wordt toegepast.

Een dergelijk brandonderzoek zal altijd destructief zijn, wat inhoudt dat deze maar een keer uitgevoerd kan worden. Het is daarom belangrijk om zaken fotografisch vast te leggen voordat deze worden aangeraakt of worden verplaatst. Op die manier kan er zo objectief mogelijk onderzoek plaatsvinden en de bevindingen herleidt worden met de aangetroffen sporen.