Utrechtse politie laat noodgedwongen zaken lopen wegens gebrek aan agenten

De Utrechtse politie moet als gevolg van capaciteitsproblemen soms zaken laten liggen. Dat zegt de Utrechtse politiechef Johan van Renswoude in een afscheidsinterview met het AD. Van Renswoude wordt per 1 april onderdeel van de eenheidsleiding van de politie Midden-Nederland.

Volgens Van Renswoude (58) kan de politie niet alle zaken aan. ,,Ik voel krapte. We kunnen niet alles aan en de recherche moet soms noodgedwongen zaken laten liggen. Dat zijn zaken waarin weinig sporen zijn en die niet direct iets opleveren.” De scheidend politiechef zegt dat, door te schuiven met capaciteit, de politie probeert toch nog zoveel mogelijk zaken op te lossen.

Samenwerken

“Dan onderzoek je een overval met twee in plaats van zes rechercheurs en lenen we af en toe mensen van andere steden. Dat is ook het voordeel van de Nationale Politie, waardoor we makkelijker kunnen samenwerken. We hebben wel eens een onderzoek gedraaid voor de Amsterdamse collega’s. Dat gebeurt andersom ook. Maar de capaciteit is begrensd. Het piept en het kraakt. Ik doe mijn best de druk op mijn mensen zoveel mogelijk weg te halen. Want wij maken die keuzes.”

Volgens de politiechef weegt hij samen met het OM hoeveel tijd en energie in onderzoekszaken kan worden gestopt. ,,We hopen het dan in die periode op te kunnen lossen. Vaak lukt ons dat ook.” Deze week liet ook de Amsterdamse politie weten te kampen met capaciteitsproblemen. Dat komt onder meer door de toenemende drukte in de stad, maar ook door radicalisering en terrorismedreiging.

Morgen publiceert AD Utrechts Nieuwsblad een uitgebreid interview met Van Renswoude. Sinds 2009 is hij chef van de politie in Utrecht. Van Renswoude wordt per 1 april Hoofd Operatie binnen de eenheidsleiding van de politie Midden-Nederland. Een opvolger voor Van Renswoude is nog niet benoemd. Tot deze er is, blijft Van Renswoude verantwoordelijk voor de stad.

bron: AD

Het capaciteitsprobleem bij de politie Utrecht geschreven door het AD is een probleem die jaren geleden al is voorspeld. Niet zozeer voor politie Utrecht maar voor de politie in het algemeen. Aangezien er andere zaken logischerwijs prioriteit hebben (denk aan terrorismedreiging) en de capaciteit bij de politie het niet toelaat om andere zaken (op kort termijn) op te pakken, bied mijn bedrijf in particulier onderzoek wellicht de uitkomst om particulieren en bedrijven verder te helpen. 

Neem gerust contact op via onderstaand contactformulier of mail uw vraag naar info@private-eye.nl

Wij helpen u graag verder.